Ciasto
-70 g mąki pszennej
-1,5 łyżki kakao
-2 łyżki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 żółtko
-50 g margaryny
Masa serowa
-500 g zmielonego sera białego
-pół szklanki cukru
-3 jajka
-1 białko
-1/4 szklanki oleju
-1/3 szklanki mleka
-budyń waniliowy bez cukru
-2 łyżki soku z cytryny
Pianka karmelowa
-2/3 puszki kajmaku
-250 ml śmietanki kremówki 30%
-125 g serka mascarpone
-3 łyżeczki żelatyny
-3 łyżki zimnej wody
Pianka czekoladowa
-50 g gorzkiej czekolady
-1,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
-250 ml śmietanki kremówki 30%
-125 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
-ciastka Pryncypałki o smaku orzecha laskowego-
nowość od Dr Gerard 3/4 opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: składniki łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Wykładam je na dno tortownicy (20-22 cm), wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 15-18 minut. Z 4 białek ubijam sztywną pianę. Do miski wkładam ser, dodaję cukier, 3 żółtka, olej, budyń w proszku oraz sok z cytryny i miksuję. Wlewam mleko i miksuję. Dodaję pianę z białek i mieszam. Masę równomiernie wykładam na podpieczony spód ciasta, wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 60 minut w 170 stopniach. Odstawiam do wystudzenia. Do miski przekładam serek mascarpone, miksując, dodaję śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodaję kajmak i miksuję do połączenia się składników. Żelatynę zalewam wodą, odstawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam do rozpuszczenia. Po wystudzeniu wlewam do masy kajmakowej, ciągle miksując. Gotową masę wykładam na ostudzony sernik, układam ciastka Pryncypałki (w niewielkich odstępach) i wkładam do lodówki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję cukier, miksując wlewam śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodaję czekoladę oraz posiekane orzechy włoskie i miksuję do połączenia się składników. Żelatynę zalewam wodą, odstawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam do rozpuszczenia. Po wystudzeniu wlewam do masy czekoladowej, ciągle miksując. Gotową masę wykładam na wafelki. Wierzch dekoruję ciastkami Pryncypałkami (pokrojonymi na małe kawałki). Przed podaniem schładzam w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie słodkości od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz