piątek, 22 listopada 2019

PRYM WIODĄ

Uroczystości rodzinne w moim domu słyną zawsze z wyjątkowych słodkości. Prym wiodą najczęściej CIASTKA MAFIJNE BROWNIE DR GERARDA I mój KAROTKOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI. Składniki : 4 duże marchewki, 100 g orzechów włoskich, 3 jajka, 70 g drobnego cukru, 200 g mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, puszka brzoskwiń w zalewie, ½ kg serka mascarpone, 250 g miękkiego twarogu, 120 g cukru pudru. Sposób wykonania – Marchewki obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy utłuc w moździerzu lub drobno posiekać. Składniki wrzucić do większej miski. Jajka zmiksować ze zwykłym cukrem do uzyskania piany. Mąkę przesiać z cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę oraz orzechy w wszystko wymieszać. Dołożyć mieszankę mączną. Następnie, cały czas mieszając, dolewać olej. Ciasto marchewkowe wlać do okrągłej formy. Piec je przez 50 minut w temperaturze 160 C. Po upieczeniu odstawić na pół godziny do ostygnięcia. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sitku. Następnie pokroić je w małą kostkę. W misce połączyć serek mascarpone z twarogiem oraz cukrem pudrem. Lekko wszystko zmiksować tak, aby powstała gładka masa. Wystudzone ciasto marchewkowe rozkroić poziomo na 2 blaty. Na dolny wyłożyć 2/3 kremu i posypać częścią pokrojonych brzoskwiń. Przykryć to drugim blatem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarowując go. Całość posypać pozostałymi brzoskwiniami. Torcik wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz