poniedziałek, 25 listopada 2019

Pierniki.


Pierniki.

Koniec listopada to dobry czas na pieczenie, aromatycznych, pachnących nutką cynamonu pierników. Jednak nie każdy lubi piec albo nie dysponuje czasem aby takie przygotować. Wtedy polecam pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej Gingerbreads firmy
dr Gerarda. Wśród przepisów na stronie dr Gerarda znalazłam przepis na ciasto mocno czekoladowe, które na pewno przygotuję. Link do strony:
A teraz podaję przepis na moje sprawdzone pierniki:
2,5 kilograma mąki pszennej,
0,75 kilograma miodu,
5 żółtek,
0,5 kilograma cukru,
0,5 litra mleka,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki sody, proszek do pieczenia małe opakowanie,
2 łyżki kakao,
przygotowane przyprawy do piernika.
Miód, cukier oraz margarynę rozpuszczamy w garnku aż do zagotowania. Do ciepłej masy dodajemy połowę mąki, dobrze mieszamy drewnianą łyżką aby nie było grudek. Następnie wbijamy żółtka do mleka, mieszamy i trochę podgrzewamy. Wlewamy do masy, dodajemy przyprawy do piernika dodajemy kakao, mieszamy. Wymieszać i po trochu dodajemy resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Trzeba uważać aby ciasto nie było za twarde więc mąkę należy dodawać stopniowo. Ciasto musi nam się dobrze wałkować. Jeżeli zrobimy za twardą masę nasze pierniki też będą twarde. Kiedy masa piernikowa wystygnie kawałkami wykładać na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy foremkami pierniki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy pierniki wystygną lukrujemy i zdobimy. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz