Pierniki.
Koniec listopada to
dobry czas na pieczenie, aromatycznych, pachnących nutką cynamonu
pierników. Jednak nie każdy lubi piec albo nie dysponuje czasem aby
takie przygotować. Wtedy polecam pierniczki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie kakaowej Gingerbreads firmy
dr Gerarda.
Wśród przepisów na stronie dr Gerarda znalazłam przepis na ciasto
mocno czekoladowe, które na pewno przygotuję. Link do strony:
A teraz podaję
przepis na moje sprawdzone pierniki:
2,5 kilograma mąki
pszennej,
0,75 kilograma
miodu,
5 żółtek,
0,5 kilograma cukru,
0,5 litra mleka,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki sody,
proszek do pieczenia małe opakowanie,
2 łyżki kakao,
przygotowane
przyprawy do piernika.
Miód, cukier oraz
margarynę rozpuszczamy w garnku aż do zagotowania. Do ciepłej masy
dodajemy połowę mąki, dobrze mieszamy drewnianą łyżką aby nie
było grudek. Następnie wbijamy żółtka do mleka, mieszamy i
trochę podgrzewamy. Wlewamy do masy, dodajemy przyprawy do piernika
dodajemy kakao, mieszamy. Wymieszać i po trochu dodajemy resztę
mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Trzeba uważać
aby ciasto nie było za twarde więc mąkę należy dodawać
stopniowo. Ciasto musi nam się dobrze wałkować. Jeżeli zrobimy za
twardą masę nasze pierniki też będą twarde. Kiedy masa
piernikowa wystygnie kawałkami wykładać na stolnicę wysypaną
mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy foremkami pierniki.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy pierniki
wystygną lukrujemy i zdobimy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz