czwartek, 21 listopada 2019

Pyszny blok czekoladowy.



Pamiętam takie czasy, kiedy w sklepach można bylo kupić, (chociaż to różnie bywało z tą możliwością), pyszny tzw. blok. 
Dlatego dawniej zapobiegliwe gospodynie same takie rarytasy przygotowywały dla swoich dzieci. Moja żonka również takie przygotowała, by umilić nam wszystkim te ciężkie czasy, kiedy to brakowało w sklepach słodyczy. Te swojskie wyroby niczym nie ustępowały  tym w sklepie, pod warunkiem, że były odpowiednie składniki.
  Takim ważnym składnikiem dobrego bloku jest mleko w proszku.   Dlatego aby zapewnić odpowiedni smak naszego bloku potrzebne jest tzw. niebieskie mleko ostatecznie może być każde inne pełne  mleko w proszku.
 
       Potrzebne składni:

   400 g mleka w proszku
   250 g masła
    pół szklanki wody
    szklanka cukru (można mniej w zależności jak chcemy mieć słodkie)
    3 łyżki kakaa
    suche wafle oraz paczkę herbatników Vit’AM  -Dr Gerarda o dowolnym smaku
    bakalie wg. uznania w zależności od upodobań:
orzechy, rodzynki, ananas suszony, migdały jak również kandyzowane owoce można dodać.


        Sposób wykonania;


   W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy cukier, wodę i kakao. Składniki te podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając.
  Zdejmujemy z ognia by trochę przestudzić.
  Następnie do miski wsypujemy mleko, pokruszone wafelki, herbatniki Vit’AM, bakalie i dodajemy ciepłą masę maślaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
  Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.
   Tak przygotowany nasz blok kiedy zastygnie możemy polać dodatkowo rozpuszczoną czekoladą Dr Gerarda.
 
    Życzę smacznego.  

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz