piątek, 29 listopada 2019

Doskonałe na imprezę andrzejkową

Wypróbowałam ostatnio przepis na jesienną zapiekankę z ryżem, kurczakiem, papryką, cukinią, ogórkiem, bagietkami Baguettes Tomato&Olive Oil i pomidorami oraz deser w pucharkach z ciastkami zbożowymi moczonymi w kawie, z mascarpone, kakao, czekoladą i orzechami. Idealne i szybkie w przygotowaniu, doskonałe na imprezę andrzejkową. Może i Wy chcecie przygotować? Oto potrzebne składniki:

Zapiekanka
-300 g ryżu brązowego 
-2 filety z kurczaka
-2 czerwone papryki
-1 cukinia
-2 ogórki konserwowe 
-2 cebule czerwone
-600 ml przecieru pomidorowego
-sól
-pieprz
-papryka słodka
-papryka ostra
-olej
-bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda pół opakowaniie
-200 g sera np. cheddar

Sposób przygotowania: filety, cukinię, ogórki, paprykę i cebulę kroję w kostkę. Ryż gotuję. Ser ścieram na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażam filety, a następnie dodaję paprykę, cukinię i cebulę. Smażę do momentu, aż woda odparuje, mieszam mięso i warzywa z ryżem, przecierem i serem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, przyprawami i przekładam do naczynia żaroodpornego, układam na wierzchu bagietki od Dr Gerarda i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut i gotowe. 


Deser
-250 g sera mascarpone
-250 ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-ciastka Vit’AM Milk and Chocolate od Dr Gerard 16 sztuk
-1 szklanka mocnej, zimnej kawy
-8 kostek czekolady
-kakao
-pół szklanki orzechów włoskich
-4 pucharki

Sposób przygotowania: śmietankę ubijam, mieszam z mascarpone i cukrem pudrem. Na dnie pucharków układam ciastka Vit’AM nasączone kawą, nakładam serek, posypuję kakao, układam ciastka Vit’AM nasączone kawą, nakładam serek. Wierzch posypuję startą czekoladą i kawałkami orzechów. Schładzam około 3 godzinki przed podaniem. Do przygotowania imprezy andrzejkowej czy innego wydarzenia wykorzystajcie niezastąpione i wyśmienite w smaku produkty od Dr Gerarda. Polecam i życzę udanej zabawy oraz smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz