sobota, 16 listopada 2019

Dla Niepodległej.


Dla Niepodległej.

Wszyscy w jakiś szczególny sposób świętowaliśmy 101 rocznicę uzyskania przez Polskę niepodległości. My, Polacy jesteśmy dumnym narodem, kochamy swój kraj. Często nie zgadzamy się w swoich poglądach, narzekamy na różne sprawy, ale jeśli chodzi o demokrację, to wara tym, którzy chcieliby nam ją odebrać. Święto niepodległości jest znaczącym dniem dla każdego Polaka. Nawet ci rodacy pracujący poza granicami kraju starali się uczcić ten wyjątkowy dzień chwilą zadumy, skupienia, a potem np. biegiem na wyznaczonych w tym celu trasach. Świętowaliśmy tak jak kto mógł i potrafił. Po różnych sportowych eskapadach mogliśmy odpocząć, napić się wody i doładować utraconą energię przepysznymi ciasteczkami od Dr Gerarda takimi jak ciastka Vit’AM Milk and Chocolate, ciastka Mafijne Brownie oraz fantastycznymi pierniczkami w polewie kakaowej z nadzieniem wieloowocowym o sympatycznej nazwie Gingerbreads. Taki pyszny bonus pozwolił nam w pełni cieszyć się z udanego dnia. Pogoda dopisała, aura tego listopadowego dnia była wyjątkowo łaskawa. W domu natomiast mogliśmy relaksować się  z kubkiem gorącej kawy w dłoniach rozkoszując się fantastycznym deserem z wykorzystaniem Pryncypałek od Dr Gerarda. Dzień minął w radosnej, świątecznej atmosferze. Podaję przepis na ten wyjątkowy deser bez pieczenia.
Mus czekoladowy z kokosową niespodzianką.

Składniki:
PryncyPałki kokosowe 
100 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
40 ml mleka
280 ml śmietanki 34% 
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody.

Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Ubijamy lekko śmietankę i delikatnie ją podgrzewamy (uważaj, aby nie zagotować!).
W misce łączymy śmietanę, czekolady, mleko i żelatynę - dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone PryncyPałki kokosowe i zalewamy ciepłym musem. Studzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Serwujemy z kawałkiem wafelka na wierzchu. 
Smacznego.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz