Mus jabłkowy
-1,5 kg jabłek
-pół szklanki cukru
-pół szklanki wody
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
Biszkopt
-5 jajek
-3/4 szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
-1 l mleka
-2 budynie śmietankowe
-1,5 kostki margaryny
-cukier puder
Warstwa kokosowa
-10 dag wiórek kokosowych
-2 łyżki cukru
-1 łyżka masła
Dodatkowo
-mus jabłkowy
-ciastka Mafijne Brownie od Dr Gerard około 32
sztuki
-2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam, dodaję cukier i łącze z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Masa: z mleka i proszku budyniowego gotuję budyń i odstawiam do ostygnięcia. Margarynę ucieram z cukrem i zimnym budyniem. Masę dzielę na 3 części. Galaretki rozpuszczam i odstawiam do tężenia. Warstwa kokosowa: składniki prażę na złoty kolor. Złożenie: na biszkopt wykładam pierwszą część masy, nakładam mus jabłkowy, wykładam drugą część masy, układam ciastka Mafijne Brownie (w równych odstępach), nakładam lekko tężejącą galaretkę i wykładam resztę masy, a na wierzch wykładam warstwę kokosową. Do przygotowania wykorzystajcie ciastka od Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne, mocno czekoladowe i idealnie komponują się z pozostałymi warstwami. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz