piątek, 22 listopada 2019

NIEZASTĄPIONE KLASYKI

Są takie smaki, które staram się serwować gościom praktycznie na każdym przyjęciu. Niezastąpione klasyki w moim domu to : KRAKERSY MIX SOLONE DR GERARDA i CIASTO KARMELOWE. Składniki : 40 dag gorzkiej czekolady, 4 łyżki brandy lub rumu, 4 jajka, 12 dag cukru plus 4 łyżki cukru, ¾ szklanki śmietany kremówki 30 % ( schłodzonej ). Sos karmelowy : 13 dag masła, 13 dag brązowego cukru, 250 ml śmietany kremówki 30 %. Sposób wykonania – Przygotować karmel: do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietanę. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos nieco stężał. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić i wymieszać z alkoholem. Ostudzić. Jajka wbić do miski, dodać cukier. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilości wody i ubijać mikserem, aż masa nieco się ogrzeje. Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać masę przez kolejne 7 minut, aż będzie bardzo gęsta i puszysta. W oddzielnej misce ubić śmietanę razem z 4 łyżkami cukru. Połączyć z roztopioną czekoladą i ubitymi jajkami. Następnie równie delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Masę wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175 C przez 45 minut. Ostudzić. Przed podaniem polać ciasto karmelem. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz