poniedziałek, 18 listopada 2019

Ciasto z musem owocowym.


Cisto z musem owocowym.

Mamy jeszcze możliwość dostania na straganach świeże, pachnące gruszki oraz dobre jabłka, które możemy wykorzystać do przygotowania musu jabłkowo – gruszkowego i upieczenie przepysznego ciasta. Trochę innego niż ze strony dr Gerarda a równie pysznego proszę wypróbować oby dwa przepisy.
Przygotowujemy biszkopt jaki mamy ulubiony. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, kroimy na pół. Bierzemy się do przygotowania musu. Jabłka oraz gruszki obierany, kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy. Cukier dodajemy na koniec do smaku. Mieszamy. Możemy masę owocową zmiksować blenderem lub pozostawić kawałki owoców. Wsypujemy dwie galaretki dobrze wymieszać na małym ogniu. Po wystudzeniu nakładamy na przekrojony biszkopt. Można trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu. Na samym końcu nakładamy ubitą śmietanę kremówkę wymieszaną z żelatyną. Nakładamy na wierzch cienkiej warstwy musu. Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Szybkie, lekkie ciasto. Przepis na biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, pół szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz jeden budyń waniliowy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę dodając szczyptę soli. A następnie dodajemy po jednym żółtku oraz cukier. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia wraz z budyniem waniliowym. Taką mieszankę dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy. Studzimy i kroimy na połowę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz