Cisto z musem owocowym.
Mamy jeszcze
możliwość dostania na straganach świeże, pachnące gruszki oraz
dobre jabłka, które możemy wykorzystać do przygotowania musu
jabłkowo – gruszkowego i upieczenie przepysznego ciasta. Trochę
innego niż ze strony dr Gerarda a
równie pysznego proszę wypróbować oby dwa przepisy.
Przygotowujemy
biszkopt jaki mamy ulubiony. Najlepiej upiec go dzień wcześniej,
kroimy na pół. Bierzemy się do przygotowania musu. Jabłka oraz
gruszki obierany, kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy
trochę wody i gotujemy. Cukier dodajemy na koniec do smaku.
Mieszamy. Możemy masę owocową zmiksować blenderem lub pozostawić
kawałki owoców. Wsypujemy dwie galaretki dobrze wymieszać na
małym ogniu. Po wystudzeniu nakładamy na przekrojony biszkopt.
Można trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu. Na samym końcu
nakładamy ubitą śmietanę kremówkę wymieszaną z żelatyną.
Nakładamy na wierzch cienkiej warstwy musu. Na śmietanę zetrzeć
czekoladę. Szybkie, lekkie ciasto. Przepis na biszkopt: 6 jajek, 1
szklanka mąki pszennej, szczypta soli, pół szklanki cukru, 1
łyżeczka proszku do pieczenia oraz jeden budyń waniliowy. Białka
oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę dodając
szczyptę soli. A następnie dodajemy po jednym żółtku oraz
cukier. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia wraz z
budyniem waniliowym. Taką mieszankę dodajemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy. Studzimy i
kroimy na połowę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz