środa, 13 listopada 2019

Babciny przepis na mus jabłkowy.


          W tym roku moja żona poświęciła się w całości działce i przetworom. Sezon był dobry, obrodziły morele, czereśnie, jabłka. Zanim nadszedł czas grzybów i ich suszenia, gotowania i wkładania w ocet, piwnica była pełna. Regały uginały się od kompotów, dżemów i musu. Po co tyle? Nie wiem. Sam się zastanawiałem. Jednak ona ma odpowiedź na wszystko. Podobno uwielbiamy szarlotki, naleśniki, gofry, desery itd. Prawda, że szarlotkę to kocham. Na ciepło, z lodami. Mniam… jednak zanim będzie ciasto trzeba przygotować mus, więc zostałem zaangażowany do obierania jabłek. Nie za darmo, zapłatą były bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda. Gdy się już zmęczyłem dłubaniem w jabłkach, poczęstowała mnie Gingerbreads – Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej. Delektując się nimi pomyślałem, że nasz mus również nada się do takich pierniczków. Ale jak przygotować dobry mus? Zeszyt z babcinymi przepisami nas uratował.
Składniki:
  • Jabłka różne (ile macie i jakie macie)
  • Odrobina wody

Przygotowanie:
Na dno garnka wlej ok 1,5 cm wody, doprowadź wodę do wrzenia na małym ogniu. Wcześniej umyte jabłka obieraj ze skórki i wycinaj gniazda z pestkami. Pokrojone wrzucaj do garnka z gotującą wodą i przykryj pokrywką. Jabłka dodawaj pojedynczo. Mieszaj drewnianą łychą. Po dodaniu wszystkich jabłek, gotuj jeszcze przez ok 7 minut. Następnie przełóż do słoiczków, zakręć i odłóż na zakrętce do wystygnięcia.
          Tak przygotowany mus wyśmienicie nadaje się do przygotowania deserów, ciast, lodów. Jeśli nie macie pomysłu, proponuję wam link do wypróbowanego przepisu. https://drgerard.eu/ciasto-budyniowe-na-markizach-mafijnych-z-musem-jablkowym/
          Tradycyjnie jest to deser ze strony internetowej „dr Gerard”. Zdążyliście się przekonać, że warto odwiedzać tę stronkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz