piątek, 22 listopada 2019

NAJWIĘKSZA PRZYJEMNOŚĆ

Szkolne wycieczki to dla moich dzieci największa przyjemność. Tym bardziej, że kiedy nadarza się taka okazja, kupuję im na drogę ich ulubione CIASTKA PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Kiedy wyjeżdżają z klasą na dłużej, piekę im także BUŁECZKI – ŚLIMACZKI. Składniki : 345 g mąki, ¼ szklanki mleka, 1 jajko i opakowanie drożdży instant, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka soli. Nadzienie : 150 g cukru, 60 g miękkiego masła, skórka otarta z dwóch cytryn, 1 łyżeczka cukru waniliowego, skórki z cytryny do dekoracji. Sposób wykonania – Zrobić ciasto. ½ filiżanki mąki odłożyć. Resztę połączyć z cukrem, solą i drożdżami. Mleko podgrzać z ½ szklanki wody i masłem. Dolać do mieszaniny mąki. Zrobić miękkie ciasto i zagnieść je na stolnicy 3 – 4 minuty. Włożyć do natłuszczonej miski na 10 minut. Na nadzienie cukier zmieszać ze skórką cytryny i wanilią, aż uzyska się sypką konsystencję. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posmarować je masłem, posypać mieszaniną cukru, skórki i wanilii. Zwinąć ciasto w rulon. Pociąć w równe kawałki. Ułożyć luźno obok siebie w tortownicy. Posypać dodatkową skórką z cytryny. Lekko przykryć folią aluminiową i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 – 90 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 C po czym wyłączyć i wstawić do ciepłego piekarnika, aż podwoją swoją objętość. Włączyć piekarnik i rozgrzać do 190 C. Piec 25- 30 minut. Po 15 minutach przykryć bułeczki folią aluminiową, by zbytnio nie zbrązowiały. Ciepłe bułeczki posypać dodatkową skórką z cytryny. Szkolne wycieczki to dla moich dzieci największa przyjemność. Tym bardziej, że kiedy nadarza się taka okazja, kupuję im na drogę ich ulubione CIASTKA PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Kiedy wyjeżdżają z klasą na dłużej, piekę im także BUŁECZKI – ŚLIMACZKI. Składniki : 345 g mąki, ¼ szklanki mleka, 1 jajko i opakowanie drożdży instant, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka soli. Nadzienie : 150 g cukru, 60 g miękkiego masła, skórka otarta z dwóch cytryn, 1 łyżeczka cukru waniliowego, skórki z cytryny do dekoracji. Sposób wykonania – Zrobić ciasto. ½ filiżanki mąki odłożyć. Resztę połączyć z cukrem, solą i drożdżami. Mleko podgrzać z ½ szklanki wody i masłem. Dolać do mieszaniny mąki. Zrobić miękkie ciasto i zagnieść je na stolnicy 3 – 4 minuty. Włożyć do natłuszczonej miski na 10 minut. Na nadzienie cukier zmieszać ze skórką cytryny i wanilią, aż uzyska się sypką konsystencję. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posmarować je masłem, posypać mieszaniną cukru, skórki i wanilii. Zwinąć ciasto w rulon. Pociąć w równe kawałki. Ułożyć luźno obok siebie w tortownicy. Posypać dodatkową skórką z cytryny. Lekko przykryć folią aluminiową i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 – 90 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 C po czym wyłączyć i wstawić do ciepłego piekarnika, aż podwoją swoją objętość. Włączyć piekarnik i rozgrzać do 190 C. Piec 25- 30 minut. Po 15 minutach przykryć bułeczki folią aluminiową, by zbytnio nie zbrązowiały. Ciepłe bułeczki posypać dodatkową skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz