piątek, 22 listopada 2019

ODWIECZNA PRAWDA

Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Ta odwieczna prawda zawsze się sprawdza, bynajmniej u mnie. Tym razem, dotyczyło to słodyczy. Zniknęły ze stołu szybciej, niż myślałam. W pierwszej kolejności jak zwykle pochłonięte zostały CIASTKA PRYNCYPAŁKI DR GERARDA i ROLADA CAPPUCCINO. Składniki : Na biszkopt : 3 jajka, szczypta soli, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki mąki, 4 łyżki kawy cappuccino. Na krem : 200 ml śmietanki 36%, 4 batoniki o smaku cappuccino, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru. Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka ubić z solą. Wsypać cukier i miksować, aż się rozpuści. Potem wlewać po 1 żółtku i po łyżce oleju, miksując. Wsypać mąkę i proszek, wymieszać. Do drugiej miski odlać 1/3 masy, wlać cappuccino, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy cappuccino na papierze zrobić duże koło. Piec 5 minut w temperaturze 180 C. Na biszkoptowe kułko wylać resztę masy, rozsmarować i piec 12 minut. Upieczony biszkopt położyć na zwilżoną ściereczkę, zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia, wystudzić. Przygotować krem. Batoniki umieścić w kielichu blendera, zmiksować. Śmietankę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone i batony, zmiksować. Biszkopt rozwinąć, zdjąć ściereczkę, rozsmarować gładko krem. Znów zrolować biszkopt, oddzielając go od papieru. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz