Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki tortowej
-1 łyżka kawy zbożowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki tortowej
-1 łyżka kawy zbożowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-500 ml śmietany kremówki 30%
-pół szklanki płatków migdałowych
-100 g czekolady mlecznej
-3 łyżeczki żelatyny
-500 ml śmietany kremówki 30%
-pół szklanki płatków migdałowych
-100 g czekolady mlecznej
-3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-nadziewane pierniki od Dr Gerard w polewie kakaowej opakowanie
-dżem z czarnej porzeczki
-3 kostki czekolady deserowej
-nadziewane pierniki od Dr Gerard w polewie kakaowej opakowanie
-dżem z czarnej porzeczki
-3 kostki czekolady deserowej
Sposób przygotowania: biszkopt: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier oraz po żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodaję mąki oraz kawę zbożową. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formy (około 24/24 cm) i piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia, a następnie smaruję dżemem. Krem: czekoladę ścieram na tarce, migdały prażę na suchej patelni, schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w 50 ml wody, a następnie wlewam cienkim strumieniem cały czas miksując. Na końcu dodaję czekoladę, migdały i mieszam powoli łyżką. Na dżemie rozkładam pierniki (pokrojone na mniejsze kawałki) i wykładam krem. Wierzch posypuję startą czekoladą. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz