Witam. Jeszcze troszkę lutego i może będzie ciepełko. Słodycze firmy ,,Dr Gerard” np. ciastka kruche korzenne Cookie Man pozwalają mi przetrwać zimę. A dziś chcę polecić przepis na ciasto góra lodowa. Składniki na biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenie. Białka oddzielam od żółtek. W misce ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypuję cukier. Następnie dodaję żółtka, mieszam na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej dodaję mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewam do blachy. Piekę biszkopt w temperaturze 170'C około 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić trzeba wzdłuż na pół. Krem budyniowy: 600 ml mleka, 1 żółtko, pół szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 200 g masła. Do garnka wlewam mleko, odlewając pół szklanki. Mleko w garnku gotuję z cukrem. Do mleka w szklance wsypuję proszek budyniowy i dodaję żółtko, mieszam. Do gotującego się mleka wlewam wymieszany budyń. Całość gotuję do zgęstnienia masy. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. W misce ucieram masło, następnie stopniowo dodaję zimny budyń. Placki biszkoptowe przekładam masą budyniową. Na wierzch wykładam pozostałą część masy. Następnie około dwóch paczek okrągłych biszkoptów układam na stojąco w krem budyniowy w równych odstępach. Polewa: 250 g masła, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka w proszku, 1 łyżka kakao. Masło, wodę i cukier umieszczać w garnku, podgrzewam do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Całość chłodzę, następnie roztopione masło mieszam mikserem z mlekiem w proszku. Polewę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao i mieszam. Na biszkopty wylewam na przemian raz jasną raz ciemną polewę. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Góra lodowa gotowa, a ja kończę ciastka kruche korzenne Cookie Man ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz