Pierniki,
pierniki, pierniki. W moim domu pierniki, u teściowej pierniki, u sąsiadów
pierniki, na ulicy w sklepach pierniki. Gdzie przyłożę ucho tam pierniki. Ludzie
już nie rozmawiają o wirusie, testach, kwarantannie. Teraz rozmowy związane są
ze Świętami i obżarstwem. Trwa wymiana przepisów, gotowych słodyczy i
rywalizacja między szefami kuchni. Ja dla spokoju ducha zjadam krakersy Faces i
czekoladki „dr Gerard”. Nawet moja córka się zaraziła piernikami. Idąc z psem
na spacer, postanowiła upiec pierniki ze swojego podręcznika do klasy trzeciej.
Była pewna, że wszystkie składniki mamy w domu. Zastanawiała się, co to jest
przyprawa korzenna albo piernikowa? Co wchodzi w skład tych przypraw? Z tego,
co wiem to są w niej pieprz, goździki, cynamon, anyż, liść laurowy. Pewnie to
nie wszystko, ale, od czego są Internety? Tam znajdę odpowiedzi na pytania
córki. Oto kilka informacji pożyczonych z Internetów:
- Anyż – używany do pierników, herbatników. Ma wpływ na przyswajanie słodyczy, wspomaga żołądek i jelita.
- Goździki – używany do piernika, grzańca. Wzmacnia żołądek, łagodzi wzdęcia, ma działanie przeciwbólowe.
- Ziele angielskie – stosuje się do pieczonych jabłek, ciastek. Ma działanie relaksujące oraz pomaga w trawieniu i wzdęciach.
- Imbir – dodawany do rolad i herbatników. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo.
- Kardamon – stosuje się w piernikach, pomaga trawić.
- Kolendra – używana jest do pierników, pomaga trawić.
- Wanilia – wpływa na nasz nastrój, ma działanie odprężające.
- Gałka muszkatołowa – nie można z nią przesadzić (może doprowadzić do zatrucia). Działa uspokajająco.
- Cynamon – dodawany do ciastek, grzańca, jabłek. Wspomaga trawienie i oddychanie. Posiada właściwości grzybobójcze i odkażające.
Ciekawy
jestem, czy te informacje wystarczą mojej dziesięcioletniej szefowej kuchni? Czy
będę musiał dalej drążyć w Internetach? Mam nadzieję, że nie będzie chciała
hodować ich w doniczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz