piątek, 11 grudnia 2020

Świąteczne słodycze

Kakaowy biszkopt, krem kawowy, krem cytrynowy i kruche ciastka, (które dzięki świątecznym wzorkom idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę) to połączenie wyjątkowe. Spróbujecie? Na zbliżające się Święta w sam raz. Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-1,5 szklanki cukru
-200 g mąki
-2 łyżki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao

Krem cappuccino
-500 g serka mascarpone
-300 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-40 g kawy cappuccino smak czekoladowy

Krem cytrynowy
-2 jajka
-1 żółtko
-180 g cukru
-100 g masła
-sok z 2 cytryn

Dodatkowo
-ciastka Christmas Bauble od Dr Gerard 1,5 opakowania

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, po rozpuszczeniu dodaję żółtka oraz olej. Do masy wsypuję mąkę z proszkiem oraz kakao i mieszam. Ciasto przekładam do formy (20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Piekę około 25 minut w 170 stopniach Po wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Krem cappuccino: śmietanę ubijam na sztywno. Serek miksuję z cukrem i łączę z bitą śmietaną. Odkładam na miskę połowę białej masy. Do pozostałej części dodaję kawę i mieszam do połączenia. Krem cytrynowy: jajka i żółtko mieszam z cukrem, wlewam do garnka i podgrzewam mieszając. Do ciepłej masy dodaję sok z cytryn i mieszam. Gotuję do zgęstnienia. Zdejmuję z ognia i dodaję masło. Powstały budyń studzę. Zimny budyń cytrynowy łączę z odłożoną masą. Na pierwszy biszkopt wykładam krem cappuccino, który przykrywam drugim biszkoptem. Na biszkopt wykładam krem cytrynowy i schładzam około 2 godzinki. Po schłodzeniu na wierzchu układam ciastka Christmas Bauble (w równych odstępach). Do przygotowania wykorzystajcie niepowtarzalne świąteczne słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz