środa, 30 grudnia 2020

Na powitanie Nowego Roku

Śmietankowy sernik na kruchym kakaowym spodzie z czekoladkami i bitą śmietaną na wierzchu. Pyszny i słodki deser, idealny na powitanie Nowego Roku. Może macie ochotę wypróbować? Oto niezbędne składniki:

Ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-150 g masła
-2 łyżeczki śmietany 18%

Masa serowa
-1 kg twarogu mielonego
-2 budynie śmietankowe
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-2 łyżki cukru z wanilią
-100 g masła
-szczypta soli

Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard opakowanie
-500 ml śmietany 30%
-2 śmietan- fixy
-5 łyżek cukru pudru
-3-4 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: ciasto: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewam, dodaję ziemne masło, jajko i śmietanę. Całość siekam nożem i zagniatam. Schładzam około 30 minut, a następnie wykładam na dno okrągłej formy (średnica około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekam około 10 minut. Masa serowa: żółtka oddzielam od białek, miksuję z cukrami do białości. Ucierając dodaję porcjami twaróg, proszek budyniowy oraz wlewam rozpuszczone i przestudzone masło. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i łączę z masą, następnie wykładam na podpieczony spód i piekę przez około 60 minut w 150 stopniach. Po wystudzeniu na serniku układam ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard. Śmietanę ubijam z cukrem i fixami, a następnie wykładam na słodycze. Wierzch posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione czekoladki od Dr Gerarda. Życzę smacznego oraz Szczęśliwego Nowego Roku! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz