Dziś z samego rana zadzwoniła do mnie siostrzenica, ktora mieszka w Poznaniu z informacją, że postanowiła mni dzis odwiedzić ze swoją dwuletnią córeczką. Oczywiście bardzo się cieszyłam, aczkolwiek wolę kiedy goście zapowiadają się z większym wyprzedzeniem niż kilka godzin. Musielismy z mężem wskoczyć na wyżze obroty, zaczęliśmy błyskawicznie sprzątać mieszkanie, a kiedy już z tym się uporaliśmy musieliśmy pomyśleć o poczęstunku . Na stronie dr Gerarda znaleźliśmy przepis na Musowa i chrupiąca tarta mocno czekoladowa z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard
Składniki
Spód:
- 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
- 3 łyżki oleju kokosowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 250 g „Malti Keks”
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 250 g „Malti Keks”
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy.
Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na
godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na
sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować.
Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę
ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z
pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus.
Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”.
Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz