Ciasto
-250 g masła
-1,5 szklanki cukru
-6 łyżek wody
-3 łyżki kakao
-aromat waniliowy
-4 jajka
-1,5 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-krakersy Faces od Dr Gerarda pół opakowania
-6 łyżek wody
-3 łyżki kakao
-aromat waniliowy
-4 jajka
-1,5 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 kg sera trzykrotnie mielonego
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
Masa kajmakowa
-200 g masła
-puszka masy kajmakowej
-krakersy Faces od Dr Gerarda pół opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: pokrojone na kawałki masło, cukier, wodę, kakao i aromat waniliowy przekładam do rondla. Gotuję mieszając i studzę. Do miski wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka, ostudzoną masę kakaową i miksuję. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i łączę z masą. Masę przelewam do blachy (około 25/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem. Dodaję porcjami ser, następnie proszek budyniowy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i mieszam. Masę wylewam na podpieczone ciasto, zanurzam (lekko) w masie krakersy i piekę około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Masa kajmakowa: masło ucieram na puch, dodaję stopniowo masę kajmakową i ucieram. Gotową masę wykładam na zimny sernik. Podaję po schłodzeniu. Sernik najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy i gdy do przygotowania wykorzystacie krakersy Dr Gerarda. Smak niepowtarzalny. Spróbuj! Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz