Biszkopt
-4 jajka
-1,5 szklanki mąki
-250 g cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki wody
-3/4 szklanki oleju
-3 łyżki kakao
Masa wafelkowa
-500 g serka mascaropne
-100 ml śmietany 30%
-wafelki z kremem kakaowym od Dr Gerard 230 g
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Śmietanka
-400 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka Cookie Man Gingerbread od Dr Gerard 12 sztuk
-powidła śliwkowe
-orzechy włoskie pól szklanki posiekane
Sposób przygotowania: biszkopt: wodę, olej, kakao i 100 g cukru przekładam do garnka i podgrzewam mieszając, aż powstanie jednolita masa czekoladowa i odkładam do wystudzenia. Białka ubijam na sztywno dodaję pozostały cukier i żółtka. Dodaję zimną masę czekoladową, a następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam. Ciasto przekładam do formy (około 20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez około 45 minut. Upieczone ciasto studzę i przecinam na dwa blaty. Masa wafelkowa: śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję serek mascarpone i rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę. Na końcu dodaję drobno posiekane wafelki kakaowe i mieszam. Śmietanka: ubijam śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu smaruję powidłami, wykładam masę wafelkową, przykrywam ją drugim blatem ciasta. Na wierzch ciasta wykładam śmietankę (tak aby powierzchnia była nierówna), którą posypuję posiekanymi orzechami i dekoruję ciastkami Cookie Man Gingerbread (lekko zanurzam, tak aby ludziki były w pozycji stojącej). Schładzam i podaję. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie niezastąpione świąteczne słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz