Ciasto
-8 jajek
-8 łyżek cukru
-200 g zmielonych orzechów włoskich
-4 łyżki bułki tartej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem
-250 g margaryny
-3 szklanki mleka
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-3/4 szklanki cukru
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard 1,5 opakowania
-pół szklanki zaparzonej herbaty czarnej
-1 łyżeczka cukru
-200 g dżemu wiśniowego
-orzechy włoskie
-kawałki czekolady deserowej
Sposób przygotowania: ciasto: jajka ubijam z solą i cukrem na puch, dodaję orzechy zmieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, miksuję tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy (około 24/30 cm), piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę i przecinam na dwa blaty. Krem: 2 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, dodaję kawę mieszam, dodaję resztę mleka wymieszanego z mąką oraz cukrem i gotuję budyń. Gotowy odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram na puch, dodaję porcjami budyń i miksuję. Jeden blat ciasta nasączam herbatą z cukrem, smaruję dżemem, układam czekoladki Pasja (w równych odstępach), nakładam połowę kremu, wykładam drugi blat, nasączam. Pozostałym kremem dekoruję ciasto. Wierzch posypuję kawałeczkami czekolady i orzechami. Schładzam w lodówce. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz