Ciasto kruche
-100 g zimnego masła
-180 g mąki pszennej
-40 g cukru pudru
-jajko
-łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto orzechowe
-4 białka
-50 g orzechów włoskich siekanych
-50 g orzechów włoskich zmielonych
-50 g wiórków kokosowych
-wafelki z kremem orzechowym od Dr Gerard 50 g
Krem kawowy
-500 g serka mascarpone
-450 ml śmietanki 30%
-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
-krakersy Faces od Dr Gerard opakowanie
-puszka masy kajmakowej
-orzechy włoskie szklanka posiekane
Sposób przygotowania: ciasto kruche: wszystkie składniki siekam i zagniatam na gładkie ciasto. Następnie wałkuję na wielkość blaszki (około 20/25 cm) i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Odkładam do wystudzenia. Ciasto orzechowe: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodaję cukier, po rozpuszczeniu dodaję orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki i mieszam. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie studzę. Krem: schłodzony serek mascarpone i śmietankę miksuję na puszysty krem. Masę kajmakową podgrzewam i wykładam na kruche ciasto, kajmak posypuję krakersami Faces (pokruszonymi) i nakładam połowę kremu, przykrywam ciastem orzechowym i wykładam pozostały krem. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a Wasze desery zawsze będą niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz