poniedziałek, 14 grudnia 2020

Wyjątkowe połączenie

Wypróbowałam przepis na czekoladowy sernik na kruchym spodzie z imbirowymi ciasteczkami w kształcie piernikowego ludzika. Połączenie czekoladowego sernika i imbirowych słodyczy jest wyjątkowe, idealne na świąteczny stół. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:

Ciasto
-350 g masła lub margaryny
-150 g cukru
-4 jajka
-600 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowy sernik
-1,5 kg sera śmietankowego
-300 g cukru
-6 jajek
-1 szklanka śmietanki 18%
-3 budynie czekoladowe po 40 g
-100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa
-100 g margaryny
-100 g cukru pudru
-4 łyżki kakao
-3 łyżki mleka

Dodatkowo
-ciastka Cookie Man Gingerbread od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: ciasto: masło miksuję z cukrem i jajkami, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i miksuję. Zagniatam ciasto i wylepiam blaszkę (30/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladowy sernik: jajka miksuję z cukrem i serem. Budynie mieszam ze śmietanką i dodaję do masy, na końcu dodaję posiekaną czekoladę i miksuję. Masę przekładam na ciasto, i piekę około 65 minut 175 stopniach. Po upieczeniu studzę. Polewa: wszystkie składniki umieszczam w rondelku, podgrzewam do połączenia się składników. Wystudzony sernik smaruję polewą, układam na wierzchu ciastka Cookie Man Gingerbread i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda, a magia Świąt gwarantowana. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz