Już najwyższy czas zabrać się za wypieki świąteczne, ponieważ święta tuż, tuż. Oczywiście już pomyślałam co upiekę dla moich łasuchów - domowników. Zabieram się od jutra rana za pachnące wypieki. Wszyscy w naszej rodzinie uwielbiamy serniki pod każdą postacią, a jakże pić pyszną kawkę świąteczną i nie mieć na talerzyku takiego przysmaku, to byłoby nie do pomyślenia. Tym razem padło na sernik nowojorski - lekki, kremowy i jak zawsze postawie na dodatki Dr Gerarda.
Spód ciasteczkowy
-400 g krakersów Faces
-150 g stopionego masła
Krakersy Faces, a nazywam je małym duszkami od Dr Gerarda zmiksować w malakserze i wymieszać z roztopionym masłem. Masą dokładnie wyłożyć spód tortownicy.
Masa Serowa
-1,5 kg sera na sernik
-6 jajek
-800 g mleka skondensowanegog
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru pudru
Do miski wrzucać na przemian wszystkie składniki, zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w 160 stopniach przez 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć i włożyć do lodówki na noc.
Idealnie sprawdzi się każdy rodzaj sernika na świątecznym stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz