-200 g mąki pszennej
-50 g cukru pudru
-5 g proszku do pieczenia
-2 żółtka
Mak
-200 g maku suchego mielonego
-200 ml mleka
-100 g miodu
-2 białka
Wiśniowa pianka
-60 g galaretki wiśniowej
-50 g cukru
-10 g mąki ziemniaczanej
-3 białka
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto kruche: wszystkie składniki mieszam ze sobą, zagniatam ciasto i schładzam. Zimne ciasto dzielę na większą i mniejszą część. Większą połowę wałkuję na wielkość kwadratowej formy i piekę 10 minut w 170 stopniach. Studzę. Mak: mleko z miodem gotuję i zalewam mak. Odstawiam do napęcznienia. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam. Masę makową wykładam na podpieczony spód, układam ciastka Pasja wiśniowa (w małych odstępach). Wiśniowa pianka: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, miksuję, dodaję galaretkę oraz mąkę i mieszam. Piankę nakładam na ciastka. Pozostałe ciasto ścieram na pianę. Ciasto piekę około 45 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam pyszne czekoladki Pasja, które można teraz kupić w świątecznym opakowaniu. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz