piątek, 18 grudnia 2020

Piernikowe ciasto

Wyjątkowe połączenie piernikowego ciasta, czekoladek z kremem kawowym, musu czekoladowo- piernikowego oraz polewy czekoladowej z orzechami na wierzchu. Doskonałe będzie pasować na Święta Bożego Narodzenia. Spróbujecie? Oto składniki:

Piernikowe ciasto
-3 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
-2,5 łyżki kakao
-3/4 szklanki mąki

Mus
-650 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
-200 g gorzkiej czekolady
-50 ml mleka
-1,5 łyżeczki żelatyny
-75 ml wody
-skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo
-100 g gorzkiej czekolady
-100 ml śmietany 30%
-czekoladki z kremem kawowym i czekoladą od Dr Gerard opakowanie
-szklanka orzechów włoskich posiekanych

Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam z cukrem na sztywno, dodaję żółtka i olej, a następnie mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mieszam. Ciasto przelewam do formy (około 20/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 175 stopniach. Mus: żelatynę maczam w wodzie, następnie podgrzewam, mieszam i studzę. Około 100 ml śmietany mieszam w 50 ml mleka i podgrzewam, ściągam z palnika, rozpuszczam w mieszance czekoladę i studzę. Resztę śmietany ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Zimny krem czekoladowy łączę z ubitą śmietaną, a następnie z zimną żelatyną. Przełożenie: ciasto smaruję cieniutko musem, posypuję posiekanymi czekoladkami i wykładam resztę musu. Wierzch polewam czekoladą rozpuszczoną w śmietanie i obsypuję orzechami. Całość schładzam w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda, które również można podarować bliskim w prezencie, gdyż słodycze to najpopularniejsze upominki na Gwiazdkę. Polecam. Życzę słodkich wypieków oraz Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz