piątek, 8 listopada 2019

Na co dzień i od święta

Przygotowałam dzisiaj na deser ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, pysznymi ciastkami i galaretką. Doskonałe na co dzień i od święta. Idealne do kawy, herbaty i gorącej czekolady. Może i Wy chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-8 jajek
-15 dag cukru
-1 cukier wanilinowy
-8 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-2 żółtka
-25 dag margaryny

Dodatkowo
-ciastka Mafijne Brownie od Dr Gerard około 25 sztuk
-2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
-3 szklanki wody
-2-3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam, stopniowo dodaję cukier, żółtka, mąkę z proszkiem oraz kakao i mieszam. Ciasto przekładam do formy (25/35 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Galaretki rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystudzenia. Krem: odlewam pół szklanki mleka, mieszam w nim mąki i żółtka, pozostałe mleko gotuje z cukrami, na wrzące mleko wlewam zawartość szklanki, mieszam do zgęstnienia i odstawiam do wystudzenia. Następnie ucieram margarynę, porcjami dodaję zimny budyń i dokładnie ucieram (odkładam około 2 łyżki na talerzyk). Złożenie: jeden blat biszkoptu umieszczam w blaszce, wykładam połową kremu, układam ciastka Mafijne Brownie (w równych odstępach). Pomiędzy ciastka nakładam tężejącą galaretkę i wykładam pozostały krem, nakładam drugi biszkopt. Wierzch smaruję odłożonym kremem i dekoruję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Wyśmienite połączenie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, ciastek mocno czekoladowych i galaretki w jednym kawałku. Po prostu pyszności. Zachęcam do wypróbowania, a do przygotowania wykorzystajcie pyszne ciastka Mafijne Brownie- nowość od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz