W sadzie rosną trzy
drzewa orzechowe. Co roku mam sporo tych bakalii. Trochę zawożę do siostry i
rodziców. Raz w tygodniu wyłuskam, a potem wydzielam dzieciom, mężowi i sobie.
Jak wiadomo orzechy mają sporo dobrego
tłuszczu. Jednak, gdy będziemy jedli dużo, to zwiększymy masę ciała. Cztery
orzechy dziennie zupełnie wystarczy, by zaopatrzyć organizm w dobre tłuszcze i
witaminy. Także inne rodzaje orzechów
mają podobne właściwości lecznicze. Ja
używam je do sałatki i do ciasta. Parę dni temu jadłam smaczne pryncypałki o
smaku orzecha laskowego produkcji Dr. Gerarda. Właśnie postanowiłam je
wykorzystać do ciasta na przyjazd gości. Wprawdzie to ciasto wymaga trochę
więcej czasu, ale jego smak jest niezapomniany.
Składniki na biszkopt
8 jajek, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do
pieczenia. Z podanych produktów upiec
ciasto i wystudzone podzielić na dwie części. Drugie ciasto;
6 pryncypałków, pół
szklanki orzechów włoskich, 4 łyżki mąki, 3 jajka, i łyżeczka proszku do
pieczenia. Z składników upiec ciasto w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Masa;
budyń waniliowy, 3
łyżki cukru pudru, szklanka mleka, masło, Ugotować budyń. Masło ucierać z cukrem i stopniowo
dodawać wystudzony budyń.
Bita śmietana; pół litra śmietany kremówki, łyżka cukru
pudru, czekolada gorzka. 250g serka mascarpone, łyżkę żelatyny rozpuszczonej
1/4 szklanki ciepłej wody..
Śmietankę ubić z cukrem, dodawać żelatynę i serek. Na koniec
wsypać utartą czekoladę. Wykonanie na
jedną część nasączonego biszkoptu dać połowę budyniu, Nałożyć ciasto orzechowe.
Wyłożyć resztę budyniu i przykryć drugim
biszkoptem. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Posypać gorzkim kakałem lub inną
posypką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz