sobota, 9 listopada 2019

ciasto z orzechami


 W sadzie rosną trzy drzewa orzechowe. Co roku mam sporo tych bakalii. Trochę zawożę do siostry i rodziców. Raz w tygodniu wyłuskam, a potem wydzielam dzieciom, mężowi i sobie. Jak wiadomo orzechy mają  sporo dobrego tłuszczu. Jednak, gdy będziemy jedli dużo, to zwiększymy masę ciała. Cztery orzechy dziennie zupełnie wystarczy, by zaopatrzyć organizm w dobre tłuszcze i witaminy.  Także inne rodzaje orzechów mają podobne właściwości lecznicze.  Ja używam je do sałatki i do ciasta. Parę dni temu jadłam smaczne pryncypałki o smaku orzecha laskowego produkcji Dr. Gerarda. Właśnie postanowiłam je wykorzystać do ciasta na przyjazd gości. Wprawdzie to ciasto wymaga trochę więcej czasu, ale jego smak jest niezapomniany.
Składniki na biszkopt
8 jajek, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Z podanych  produktów upiec ciasto i wystudzone podzielić na dwie części. Drugie ciasto;
6 pryncypałków,  pół szklanki orzechów włoskich, 4 łyżki mąki, 3 jajka, i łyżeczka proszku do pieczenia. Z składników upiec ciasto w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Masa;
budyń  waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, szklanka mleka, masło, Ugotować  budyń. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Bita śmietana; pół litra śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, czekolada gorzka. 250g serka mascarpone, łyżkę żelatyny rozpuszczonej 1/4 szklanki ciepłej wody..   
Śmietankę ubić z cukrem, dodawać żelatynę i serek. Na koniec wsypać utartą czekoladę. Wykonanie  na jedną część nasączonego biszkoptu dać połowę budyniu, Nałożyć ciasto orzechowe.  Wyłożyć resztę budyniu i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Posypać gorzkim kakałem lub inną posypką.
Smacznego                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz