piątek, 29 kwietnia 2022

Dania Wielkanocne

    Wielki Piątek zaczęłam od robienia sałatek. Nie obyło by się bez pysznej sałatki jarzynowej. Dodatkowo zrobiliśmy jeszcze świeżą wiosenną sałatkę z pomidorami i ogórkiem. Ponieważ mąż był bardzo długo w pracy z pomocą przyszła mi córka. Razem usiadłyśmy przy stole i zaczęłyśmy kroić potrzebne produkty. Ponieważ szybko się uwinęłyśmy z sałatkami postanowiłyśmy zrobić jeszcze” Ciasto budyniowe na markizach mafijnych z musem jabłkowym”. Przepis znalazłyśmy na stronie internetowej dr Gerarda.

SKŁADNIKI:

  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.

 

Po skończonej pracy zaczęłyśmy robić coś przyjemniejszego, czyli ozdabianie jajek do święconki. W tej czynności pomogła nam również wnuczka, była tym zachwycona! Wszystkie świetnie się przy tym bawiłyśmy i spędziłyśmy bardzo miło czas.

Reszta dni przebiegła bardzo spokojnie. Późnym popołudniem mąż wrócił z pracy do domu, wypiliśmy gorącą kawkę, pokroiliśmy i zjedliśmy ciasto które wcześniej upiekłam z córką, mężowi bardzo smakowało zwłaszcza że jest smakoszem słodkich wypieków. Po jakimś czasie zjedliśmy kolacje i poszliśmy spać aby wypocząć przed następnym intensywnym dniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz