czwartek, 21 kwietnia 2022

Coś na słodko

Ten dzień, czyli sobotę pani Krystyna postanowiła spędzić przy książce ale wiadomo jak książka to i coś dobrego do pochrupania bo ona tak już ma że lubi sobie pochrupać podczas zanurzania się w książce. Jednak tym razem oprócz tak lubianych herbatników Mafijnych oczywiście, że tych od jak mawia najlepszego producenta tych słodyczy jakim jest ich wytwórca Dr Gerard postanowiła i coś upiec i oto na jaki wypiek się zdecydowała i to oczywiście iż ze stronki wyżej wymienionego producenta słodkości.

Kruche ciastka z drażami Maltikeks

SKŁADNIKI:

• 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard

• 175 g masła roztopionego

• 250 g mąki pszennej

• 1/2 łyżeczki sody

• 1/2 łyżeczki soli

• 200 g drobnego cukru brązowego

• 100 g drobnego cukru

• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

• 1 jajko

• 1 żółtko

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz