Niebiańskie ciacho.
Przed nami majówka. A więc cztery dni wolnego. W tym roku 1 maj przypada w niedzielę, ten czas weekendu nam się lekko skrócił. Na pewno większość z nas spędzi wolne chwile w rodzinnym towarzystwie lub ze swoimi przyjaciółmi na piknikach, spacerach czy wycieczkach. Mimo rozmaitych planów na pewno ten czas spędzimy we fantastycznym towarzystwie. I przy samych pysznościach choć by ze słodyczami dr Gerarda Mafijne czy Animals Butter. Ja do tego przygotuję niebiańskie ciacho. Troszkę czasu wymaga ale wygląd ciasta i jego smak wart jest naszego wysiłku. Pierwsze co musimy przygotować to należy upiec biszkopt z dodatkiem kakaa. Każdy ma swój ulubiony przepis. Następnie przygotowujemy masę do przełożenia biszkoptu. Śmietanę 30%, 500 mililitrów ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i mieszamy z twarogiem 500 gram taki z wiaderka może być waniliowy. Odkładamy 1/3 masy do której wlewamy rozpuszczoną zimną żelatynę. 2 łyżeczki rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka. Masę wykładamy na przekrojony biszkopt. Na to herbatniki takie jak posiadamy w domu. Na herbatniki masę kajmakową. Aby lepiej się rozprowadzała wcześniej ją wkładamy na 15 minut do ciepłej wody. Na to kolejna warstwa herbatników. Do pozostałej masy twarogowej dodajemy trzy eczki rozpuszczonej żelatyny. Wykładamy połowę na herbatniki i przykrywamy ją kolejną częścią biszkopta nasączonego naparem. Resztę kremy rozsmarowujemy górę ciasta. Wykładamy mrożone truskawki albo maliny. Przygotowujemy galaretkę i zalewamy ciacho. Do lodówki najlepiej na noc. Pyszne! Udanej majówki dla wszystkich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz