Ciasto
-120 g masła lub margaryny
-2 żółtka
-pół szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżka śmietany
-120 g masła lub margaryny
-2 żółtka
-pół szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżka śmietany
Sernik
-1 kg sera 3-krotnie mielonego
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-250 g serka mascarpone
-aromat waniliowy
-draże od Dr Gerard w czekoladzie około 100 g
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki cukru
-1 kg sera 3-krotnie mielonego
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-250 g serka mascarpone
-aromat waniliowy
-draże od Dr Gerard w czekoladzie około 100 g
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki cukru
Dodatkowo
-100 g czekolady mlecznej
-4-5 łyżek śmietany 30%
-100 g czekolady mlecznej
-4-5 łyżek śmietany 30%
Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki łączę i schładzam w lodówce, a następnie wylepiam dno formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 12 minut w 180 stopniach. Sernik: masło ucieram z cukrem, stopniowo dodaję po jednym żółtku, a następnie dodaję porcjami ser i serek mascarpone, wsypuję proszek budyniowy oraz dodaję aromat. Całość łączę z ubitą na sztywno pianą z białek, na końcu dodaję draże, powoli mieszam, przekładam na podpieczone kruche ciasto i piekę około 60 minut w 160 stopniach. Studzę w lekko uchylonym piekarniku. Zimny sernik dekoruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietany. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu i w towarzystwie najbliższych. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz