środa, 27 kwietnia 2022

Sernik z drażami

Przygotowałam sernik na kruchym spodzie najeżony drażami. Deser idealny na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień do popołudniowej kawy lub herbaty. Zapraszam na chwilę słodkiego relaksu. Spróbujecie? Oto składniki:

Ciasto
-120 g masła lub margaryny
-2 żółtka
-pół szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżka śmietany

Sernik
-1 kg sera 3-krotnie mielonego
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-250 g serka mascarpone
-aromat waniliowy
-draże od Dr Gerard w czekoladzie około 100 g
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki cukru

Dodatkowo
-100 g czekolady mlecznej
-4-5 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki łączę i schładzam w lodówce, a następnie wylepiam dno formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 12 minut w 180 stopniach. Sernik: masło ucieram z cukrem, stopniowo dodaję po jednym żółtku, a następnie dodaję porcjami ser i serek mascarpone, wsypuję proszek budyniowy oraz dodaję aromat. Całość łączę z ubitą na sztywno pianą z białek, na końcu dodaję draże, powoli mieszam, przekładam na podpieczone kruche ciasto i piekę około 60 minut w 160 stopniach. Studzę w lekko uchylonym piekarniku. Zimny sernik dekoruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietany. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu i w towarzystwie najbliższych. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz