Masa
-1l mleka
-1 szklanka grysiku
-250 g masła lub margaryny
-1 cukier wanilinowy
-1l mleka
-1 szklanka grysiku
-250 g masła lub margaryny
-1 cukier wanilinowy
Dodatkowo
-wiśnie w syropie
-herbatniki Mafijne od Dr Gerard przekładane kakaowe 1,5 opakowania
-2 galaretki wiśniowe
-wiśnie w syropie
-herbatniki Mafijne od Dr Gerard przekładane kakaowe 1,5 opakowania
-2 galaretki wiśniowe
Sposób przygotowania: formę (24/24 cm)wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam pokruszone kakaowe herbatniki Mafijne od Dr Gerarda. Mleko gotuję z cukrem wanilinowym i masłem. Na gotujące się mleko wsypuję grysik i dokładnie mieszając gotuję do momentu zgęstnienia. Gorącą masę wylewam równomiernie na pokruszone herbatniki Mafijne od Dr Gerarda i odstawiam do wystudzenia. Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody (750 ml), dodaję wiśnie w syropie i odkładam do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z owocami wylewam na masę i schładzam. Ciasto doskonale sprawdzi się na różne okazje. Zachęcam do wypróbowania. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz