poniedziałek, 18 kwietnia 2022

Ciasto wielkanocne z pryncypałkami

 

Wiosna przywitała nas śniegiem i chłodem. Mam jednak nadzieję, że święta wielkanocne będą cieplejsze. W tym roku postanowiłam oprócz tradycyjnych potraw jak żurek, jajka, czy szynka gotowana upiec inne ciasta. Jesteśmy łasuchami i słodkie niespodzianki mile widziane na stole. Dostałam od przyjaciółki Grażyny ciekawy przepis i postanowiłam go wypróbować. Jest smaczny, ponieważ z okazji swoich imienin przyniosła go do pracy i poczęstowała. Ja zjadłam aż dwie porcje tego rarytasu. Nie przepadam za pieczeniem, lecz czasem trzeba pokazać swoje umiejętności. Trochę jest pracy przy tym cieście lecz warto, dlatego podaje przepis.

Składniki na ciasto kakaowe;

1 1/2 szk. Mąki, 3/4 szk. Cukru, masło, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 4 łyżki mleka. Z podanych składników upiec ciasto i po wystudzeniu przekroić na dwie części.  

Masa  

200 g cukierków czekoladowych truflowych

250 ml śmietanki 36 proc.

250 g serka mascarpone

Galaretka cytrynowa

Dodatkowo pryncypałki produkcji Dr. Gerarda

Bita śmietanka

250 g serka mascarpone

500 ml śmietanki 30 proc. 

Galaretka pomarańczowa

Galaretki rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody zostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka dać śmietankę i rozdrobnione cukierki. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukierki się rozpuszczą nie zagotować. Masę musi wystygnąć. Potem dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną galaretkę. Zmiksować  na jednolitą masę. Na koniec dodać pokruszone pryncypałki Dr. Gerarda według uznania i delikatnie wymieszać. Masę przekładamy na spodnią część ciasta i nakładamy drugą połowę ciasta.

Schłodzoną śmietanę dokładnie ubić, stopniowo dodawać serek oraz zimną lekko tężejącą galaretkę. Porządnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Udekorować pokruszonymi czekoladowymi wafelkami Dr. Gerarda. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz