piątek, 22 kwietnia 2022

Przygotowanie dobrej polewy czekoladowej.

 Mamy czas przedświąteczny, więc gospodynie domowe zastanawiają się, jakież to ciasta będą przygotowywać i z jakimi dodatkami, aby super smakowały. Jednym z głównych dodatków są polewy.  Polewę do ciasta można przygotować na kilka sposobów. Jednym z wielu takich sposobów jest przygotowanie polewy czekoladowej. Głównym składnikiem polewy czekoladowej jest oczywiście dobra gorzka czekolada, albo mocne kakao. Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, która ma co najmniej  50% kakao, łamiemy na mniejsze kawałki wkładamy do miseczki.  Miseczkę układamy na garnku z gorącą wodą, na bardzo małym ogniu delikatnie podgrzewamy,  czekamy aż się  rozpuści. Po zdjęciu z ognia  delikatnie mieszamy.   W taki sam sposób postępujemy z białą czekoladą gdy chcemy uzyskać jasną polewę. Robiąc polewę z kakao musimy użyć kilku składników.

Oto przepis na polewę kakaową.
120 g masła, 
pół szklanki cukru pudru lub drobniutkiego cukru
4 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka żelatyny i dwie łyżki wrzącej wody
Polewę przygotowujemy w następujący sposób.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, masło podgrzewamy w garnuszku dodajemy cukier i mocno podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy kakao i żelatynę i mocno mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i dadzą jednolitą masę.
Ciepłą, ale nie gorącą polewę wylewamy na ciasto.
Kolejny  prosty sposób na polewę to polewa z białej czekolady.
Tabliczka białej czekolady oraz 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%. Śmietankę podgrzewamy dodajemy połamaną białą czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści  i uzyskamy gładką masę. 
Taką polewę wylewamy na ciasto.
Oprócz polewy czekoladowej możemy zrobić polewę cytrynową, migdałową, kokosową, w zależności do jakiego ciasta  chcemy jej użyć.  Firma Dr Gerard do swoich produktów najczęściej używa polewy czekoladowej z białej  lub ciemnej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz