Ciasto
-50 g mąki pszennej
-100 g cukru
-4 jajka
-150 g miękkiego masła
-1 budyń czekoladowy (bez cukru)
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-50 g mąki pszennej
-100 g cukru
-4 jajka
-150 g miękkiego masła
-1 budyń czekoladowy (bez cukru)
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
Krem I
-600 ml mleka
-2 budynie czekoladowe
-60 ml cukru
-1 tabliczka czekolady gorzkiej
-150 g masła
-600 ml mleka
-2 budynie czekoladowe
-60 ml cukru
-1 tabliczka czekolady gorzkiej
-150 g masła
Krem II
-500 ml schłodzonej śmietanki 30%
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 200 g
-500 ml schłodzonej śmietanki 30%
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 200 g
Dodatkowo
-1/4 tabliczki czekolady mlecznej
-herbatniki Mafijne od Dr Gerard z kremem śmietankowym i kremem czekoladowym opakowanie 330 g
-rurki waflowe od Dr Gerard z czekoladą 4-5 sztuk
-1/4 tabliczki czekolady mlecznej
-herbatniki Mafijne od Dr Gerard z kremem śmietankowym i kremem czekoladowym opakowanie 330 g
-rurki waflowe od Dr Gerard z czekoladą 4-5 sztuk
Sposób przygotowania: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem i przesiewam do ubitych białek, mieszam, a dalej dodaję żółtka i mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy (około 24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Upieczone ciasto odkładam do wystudzenia. Krem I: w 200 ml mleka mieszam budynie i cukier. Do garnka wlewam resztę mleka, dodaję czekoladę i masło. Po zagotowaniu wlewam mieszankę z budyniem i gotuję do uzyskania gęstego kremu. Na zimny biszkopt wylewam krem, rozkładam pokrojone na mniejsze kawałki herbatniki Mafijne od Dr Gerard i odkładam do wystudzenia. Krem II: śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone ubijam, dodaję draże i mieszam. Gotowy krem wykładam na herbatniki. Wierzch dekoruję startą czekoladą i rurkami waflowymi. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ to moje ulubione, a poza tym są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz