Mając chwilę wolnego czasu postanowiłem wypróbować ten przepis i z czystym sumieniem mogę powiedzieć iż wypiek wyszedł smakowity, a oto i to ten przepis.
Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks
SKŁADNIKI:
• 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
• 25 g świeżych drożdży
• 120 g masła
• 1 szklanka mleka
• 550 g mąki pszennej
• 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
• 2 żółtka + 1 dodatkowe
• 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.
Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.
Źródło https://drgerard.eu/przepisy/zawijasy-drozdzowe-z-drazetkami-maltikeks/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz