Święta Wielkanocne już za parę dni. Oczywiście w wielu domach jest to okres bardzo gorący z uwagi na liczne zakupy i wypieki. Podejrzewam, że u Was także na każdej liście zakupowej znajdują się słodycze Dr Gerarda, draże czy jakieś herbatniki Mafijne bez nich święta nie były by takie słodkie. Na większości stołów pojawi się zapewne, także wielkanocny baranek. Poniżej pokaże Wam przepis na sprawdzonego baranka.
Składniki na ciasto:
75 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 jajka (M) żółtka i białka osobno
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z małej cytryny
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.
Formę na baranka posmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Odstawić.
Mąki, proszek i sól wymieszać, przesiać. Odstawić.
Masło zmiksować na puszystą jasną masę (najlepiej płaską końcówką), miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-6 min.
Do masła wsypać cukier puder i cukier wanilinowy i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia składników.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, ucieramy do całkowitego połączenia składników.
Wsypać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Powstaną raczej grube okruchy niż gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę.
Połowę piany włożyć do misy z ciastem, energicznie wymieszać lub zmiksować, żeby rozluźnić ciasto, następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać już delikatnie.
Ciasto przełożyć do formy powinno sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki, wygładzić wierzch.
W zależności od wielkości formy ciasto pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka.
Ciasto studzić przez 20 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, studzić na kratce, a zimne ciasto wyjąć z formy. Ciasto na pewno wyrośnie ponad formę, ale to dobrze bo dzięki temu wypełni ją całkowicie. Po wystudzeniu wyrównujemy baranka, żeby nie wyglądał jak na biegunach.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami. Czyli ciastkami Animals Butter.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz