piątek, 22 kwietnia 2022

Spotkanie ze znajomymi przy dobrym ciachu.

 Weekend zapowiadał się nam bardzo ponury, dzieci zawieźliśmy do babci, bo bardzo chciały zobaczyć się z dziadkami więc myślałam, że sami będziemy siedzieć w domu, ale nie.
Nie byliśmy sami, gdyż w ostatniej chwili zapowiedzieli się nasi najbliżsi znajomi, pomyślałam sobie, że muszę  coś słodkiego na szybko przygotować.
Postanowiłam, że zrobię ciasto tylko dla dorosłych z alkoholem i herbatnikami Animals Butter Dr Gerarda. 
Na wierzch świetnie nadają się najsmaczniejsze Kremisie Dr Gerarda, które to są bardzo dekoracyjne. 
Dzieci w domu niema, ale ciastka są, więc do roboty.
A oto potrzebne składniki
-1 paczka herbatników Animals Butter Dr Gerarda
-1 paczka Kremisiów Dr Gerarda
-około czterech kieliszków wódki czystej
Masa czekoladowa
-25 dkg masła lub margaryny
-15 dkg czekolady rozgrzać w naczyniu lub 5 dkg kakao zagotować z 4-ma łyżkami mleka
-3 żółtka (oczywiście jajka wcześniej sparzone)
-10 dkg cukru pudru
-cukier wanilinowy
-kieliszek mocnej parzonej kawy
Przygotowanie  masy czekoladowej.
Masło utrzeć na pulchną masę dodając po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku cały czas ucierać.
Do utartej masy dołożyć rozgrzaną czekoladę lub kakao zagotowane z mlekiem, cukrem wanilinowym  i kawę dokładnie jeszcze raz utrzeć.
Wykonanie
Na spód tortownicy układamy  herbatniki Animals Butter   Dr Gerarda namaczanymi w wódce, na ciastka wykładamy masę czekoladową, na masę układamy Kremisie Dr Gerarda namaczane w wódce.
Wierzch ciasta dodatkowo można polać polewą czekoladową, można kupić gotową, albo zrobić samemu.

Moja polewa czekoladowa, naprawdę jest super, wypróbowana.
Jajko ubić z trzema łyżkami cukru kryształ i 2 łyżkami kakao. W naczyniu rozgrzać pół kostki margaryny.
Rozgrzaną gorącą margarynę wlać do ubitego jajka  i dokładnie wymieszać, gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz