Przed
kilkoma dniami spotykaliśmy się z rodziną przy świątecznym stole. Jedną z
tradycji wielkanocnych jest baranek z masła. Robiony przez Mamusię z prawdziwego
masła, takiego bez tłuszczy roślinnych. Czy ktoś z Was zastanawiał się, czy
należy jeść masło? Czy nie powoduje ono chorób serca?
Tradycyjnie
szukałem odpowiedzi w Internecie. Jednak przypomniałem sobie, że będąc w
sanatorium dostawaliśmy na śniadanie masełko. Czyli w odpowiedniej dawce masło
nie szkodzi. Aby się dowiedzieć, jakie zalety i właściwości ma to smarowanie
przekopałem strony www. Tam znalazłem informację, że masło jest bardzo
kaloryczne 740 kalorii w 100 gramach masła. Mimo to nie jest tuczące. Oto inne
informacje znalezione w Internecie:
- Masło jest lekkostrawne, tłuszcz mleczny jest najłatwiej przyswajalny z tłuszczy spożywczych (zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe).
- Naukowcy udowodnili, że masło zapobiega sztywnieniu i zwapnieniu stawów.
- Jod zawarty w maśle jest ważnym pierwiastkiem dla człowieka.
- Masło zawiera witaminę A, pozytywnie wpływającą na tarczycę i nadnercza.
- Zawarty w maśle cholesterol w odpowiedniej dawce wspomaga budowę błony komórkowej (ważny w ciąży i w okresie wzrostu).
- Selen zawarty w maśle ma korzystny wpływ na odporność organizmu, pozytywnie wpływa na metabolizm.
- Masło nie odkłada się w postaci „oponki”, ponieważ kwasy tłuszczowe natychmiast zmieniają się w energię. Wzmaga poczucie sytości.
- Masło ma właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe.
- Masło zawiera kwas masłowy, wspomagający florę bakteryjną jelit.
- Zawiera witaminę E.
Teraz już wiem, dlaczego tak lubię słodycze maślane. Dr. Gerard ma takie w swojej ofercie, Listki kruche maślane, Ring maślany. Tej wiedzy również szukałem w necie. Osobiście lubię herbatniki maślane. Gdy tylko przyniosę je do pokoju, to ustawia się kolejka. Muszę się dzielić z córką i psem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz