środa, 27 kwietnia 2022

Kilka faktów o maśle.

          Przed kilkoma dniami spotykaliśmy się z rodziną przy świątecznym stole. Jedną z tradycji wielkanocnych jest baranek z masła. Robiony przez Mamusię z prawdziwego masła, takiego bez tłuszczy roślinnych. Czy ktoś z Was zastanawiał się, czy należy jeść masło? Czy nie powoduje ono chorób serca?

          Tradycyjnie szukałem odpowiedzi w Internecie. Jednak przypomniałem sobie, że będąc w sanatorium dostawaliśmy na śniadanie masełko. Czyli w odpowiedniej dawce masło nie szkodzi. Aby się dowiedzieć, jakie zalety i właściwości ma to smarowanie przekopałem strony www. Tam znalazłem informację, że masło jest bardzo kaloryczne 740 kalorii w 100 gramach masła. Mimo to nie jest tuczące. Oto inne informacje znalezione w Internecie:

  • Masło jest lekkostrawne, tłuszcz mleczny jest najłatwiej przyswajalny z tłuszczy spożywczych (zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe).
  • Naukowcy udowodnili, że masło zapobiega sztywnieniu i zwapnieniu stawów.
  • Jod zawarty w maśle jest ważnym pierwiastkiem dla człowieka.
  • Masło zawiera witaminę A, pozytywnie wpływającą na tarczycę i nadnercza.
  • Zawarty w maśle cholesterol w odpowiedniej dawce wspomaga budowę błony komórkowej (ważny w ciąży i w okresie wzrostu).
  • Selen zawarty w maśle ma korzystny wpływ na odporność organizmu, pozytywnie wpływa na metabolizm.
  • Masło nie odkłada się w postaci „oponki”, ponieważ kwasy tłuszczowe natychmiast zmieniają się w energię. Wzmaga poczucie sytości.
  • Masło ma właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe.
  • Masło zawiera kwas masłowy, wspomagający florę bakteryjną jelit.
  • Zawiera witaminę E.

          Teraz już wiem, dlaczego tak lubię słodycze maślane. Dr. Gerard ma takie w swojej ofercie, Listki kruche maślane, Ring maślany. Tej wiedzy również szukałem w necie. Osobiście lubię herbatniki maślane. Gdy tylko przyniosę je do pokoju, to ustawia się kolejka. Muszę się dzielić z córką i psem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz