wtorek, 19 kwietnia 2022

Torcik z drażami

Kakaowe ciasto z kremem i drażami w czekoladzie. Torcik idealny do popołudniowej kawy lub na specjalną okazję. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-70 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki czarnego kakao
-2 łyżki ciemnego kakao
-5 jajek
-szczypta soli
-170 g cukru

Krem
-500 ml schłodzonej śmietanki 30%
-500 g serka mascarpone
-60 g cukru pudru

Dodatkowo
-draże w czekoladzie od Dr Gerard opakowanie 170 g

Sposób przygotowania: ciasto: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiewam do białek, następnie dodaję żółtka i mieszam łyżką. Na dno tortownicy (średnica około 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i piekę w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Upieczone ciasto odkładam do wystudzenia, a następnie przecinam na 2 części. Krem: ubijam schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gęsty krem. Połowę kremu wykładam na pierwszą część ciasta, przykrywam drugą częścią ciasta i nakładam resztę kremu. Wierzch torcika dekoruję drażami. Przed podaniem schładzam około 1,5 godziny. Do przygotowania torcika wykorzystałam niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz