Wielka Niedziela, na śniadanie wielkanocne przyjechała do nas córka z zięciem i wnuczką. Zasiedliśmy do stołu i zajadaliśmy się pysznymi daniami które przygotowaliśmy razem z mężem i drugą córką. Po śniadaniu zrobiliśmy kawę do której poprzedniego dnia wraz z mężem przygotowaliśmy dwa ciasta. Obia przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda. Pierwszy z nich to „Semifredo czekoladowo-śmietankowe z PryncyTorcikiem i drażami Maltikeks”
SKŁADNIKI:
- PryncyTorcik dr Gerard
- Draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerard
- 1 opakowanie lodów śmietankowych w prostokątnym pudełku
- 1 opakowanie lodów czekoladowych w prostokątnym pudełku
- sezonowe owoce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał ponad krawędź, na dno wysypać draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerad.
Na draże nałożyć warstwę lodów śmietankowych oraz
czekoladowych – muszą być miękkie, ale nie roztopione, takie, by można było je
pokroić (należy działać szybko, ponieważ wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie
jest niewskazane). Na końcu wcisnąć w lody PryncyTorciki tak, by stworzyły
równą warstwę. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjąć deser z formy,
pokroić w plastry i podawać udekorowane resztą draży i owocami.
Drugi natomiast „Crumble z jesiennych owoców z ciasteczkami
wit’AM”
SKŁADNIKI:
- Kruche Rogaliki z cukrem pudrem dr Gerard
- Ciasteczka wit’AM musli śliwki czekolada dr Gerard
- brzoskwinie, morele, śliwki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 kostki masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Owoce przekroić na pół, usunąć z nich pestki i podsmażyć na połowie masła z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy owoce puszczą sok, zdjąć z ognia i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Ciasteczka wraz z resztą masła zmiksować (delikatnie, tak by pozostały większe kawałki). Masę ciasteczkową wyłożyć na owoce. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz