piątek, 29 kwietnia 2022

Śniadanie Wielkanocne

    Wielka Niedziela, na śniadanie wielkanocne przyjechała do nas córka z zięciem i wnuczką. Zasiedliśmy do stołu i zajadaliśmy się pysznymi daniami które przygotowaliśmy razem z mężem i drugą córką. Po śniadaniu zrobiliśmy kawę do której poprzedniego dnia wraz z mężem przygotowaliśmy dwa ciasta. Obia przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda. Pierwszy z nich to „Semifredo czekoladowo-śmietankowe z PryncyTorcikiem i drażami Maltikeks”

SKŁADNIKI:

  • PryncyTorcik dr Gerard
  • Draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerard
  • 1 opakowanie lodów śmietankowych w prostokątnym pudełku
  • 1 opakowanie lodów czekoladowych w prostokątnym pudełku
  • sezonowe owoce

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał ponad krawędź, na dno wysypać draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerad.

Na draże nałożyć warstwę lodów śmietankowych oraz czekoladowych – muszą być miękkie, ale nie roztopione, takie, by można było je pokroić (należy działać szybko, ponieważ wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie jest niewskazane). Na końcu wcisnąć w lody PryncyTorciki tak, by stworzyły równą warstwę. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjąć deser z formy, pokroić w plastry i podawać udekorowane resztą draży i owocami.

 

Drugi natomiast „Crumble z jesiennych owoców z ciasteczkami wit’AM”

SKŁADNIKI:

  • Kruche Rogaliki z cukrem pudrem dr Gerard
  • Ciasteczka wit’AM musli śliwki czekolada dr Gerard
  • brzoskwinie, morele, śliwki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 kostki masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Owoce przekroić na pół, usunąć z nich pestki i podsmażyć na połowie masła z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy owoce puszczą sok, zdjąć z ognia i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Ciasteczka wraz z resztą masła zmiksować (delikatnie, tak by pozostały większe kawałki). Masę ciasteczkową wyłożyć na owoce. Piec 35 minut w 180 stopniach.

Podawać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz