Dziś ostatni dzień naszego pobytu w sanatorium, wszystko co dobre szybko się kończy. Najpierw skorzystaliśmy jeszcze z basenu, groty solnej, sauny i jacuzzi. Kompletny relaks przed podróżą. Czeka nas mnóstwo pakowania i jak zwykle walizka zrobiła się za mała, ale nie ma się co dziwić skoro kupiliśmy sporo prezentów dla rodziny. Musieliśmy wszystko dobrze sprawdzić, zabezpieczyć szklane przedmioty przed podróżą, i pamiętać aby niczego nie zapomnieć. Czekała nas bardzo długa podróż powrotna dlatego przygotowałam na nią trochę słodyczy takich jak: draże, ciastka Animals Butter, herbatniki Mafijne wszystko od dr. Gerarda. Nie zapomniałam jednak aby przygotować dla Was jakiś pyszny przepis tym razem postawiłam na „Przekładaniec z kremem z masła orzechowego, spód na precelkach w polewie, całość oblana czekoladą i ozdobiona precelkami” z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.
SKŁADNIKI:
- opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
- 30 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 40 g czekolady
Krem:
- 200 g masła orzechowego
- spora szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 250 ml śmietanki kremówki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy,
następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz