piątek, 29 kwietnia 2022

Pora wracać do domu

    Dziś ostatni dzień naszego pobytu w sanatorium, wszystko co dobre szybko się kończy. Najpierw skorzystaliśmy jeszcze z basenu, groty solnej, sauny i jacuzzi. Kompletny relaks przed podróżą. Czeka nas mnóstwo pakowania i jak zwykle walizka zrobiła się za mała, ale nie ma się co dziwić skoro kupiliśmy sporo prezentów dla rodziny. Musieliśmy wszystko dobrze sprawdzić, zabezpieczyć szklane przedmioty przed podróżą, i pamiętać aby niczego nie zapomnieć. Czekała nas bardzo długa podróż powrotna dlatego przygotowałam na nią trochę słodyczy takich jak: draże, ciastka Animals Butter, herbatniki Mafijne wszystko od dr. Gerarda. Nie zapomniałam jednak aby przygotować dla Was jakiś pyszny przepis tym razem postawiłam na „Przekładaniec z kremem z masła orzechowego, spód na precelkach w polewie, całość oblana czekoladą i ozdobiona precelkami” z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 40 g czekolady

Krem:

  • 200 g masła orzechowego
  • spora szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietanki kremówki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.

Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.

Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz