Biszkopt
-4 jajka
-5 łyżek cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-1 łyżka oleju
-4 jajka
-5 łyżek cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-1 łyżka oleju
Krem z czekoladą
-1 kg sera z wiaderka
-1 szklanka cukru pudru
-niepełna szklanka mleka
-200 g margaryny
-4 łyżki żelatyny
-cukier wanilinowy
-4 łyżki dżemu
-50 g czekolady deserowej
-1 kg sera z wiaderka
-1 szklanka cukru pudru
-niepełna szklanka mleka
-200 g margaryny
-4 łyżki żelatyny
-cukier wanilinowy
-4 łyżki dżemu
-50 g czekolady deserowej
Krem cappuccino
-330 ml śmietany 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-4 łyżki cappuccino
-2 łyżki cukru pudru
-330 ml śmietany 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-4 łyżki cappuccino
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-podłużne herbatniki od Dr Gerarda opakowanie
-4-5 kostek startej czekolady
-podłużne herbatniki od Dr Gerarda opakowanie
-4-5 kostek startej czekolady
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i ubijam do rozpuszczenia, następnie dodaję po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, kakao i łączę z ubitą masą. Przelewam na blaszkę (około 25/40 cm) i piekę około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę i zimny biszkopt smaruję dżemem. Krem: żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam na chwilę, następnie zalewam ją wrzącym mlekiem i dokładnie rozpuszczam. Margarynę ucieram na puch z cukrami cały czas ucierając dodaję porcjami ser i wlewam ciepłą żelatynę, wsypuję startą czekoladę i miksuję. Masę wykładam na dżem, na masie rozkładam podłużne herbatniki (dzielę je na mniejsze części) od Dr Gerarda i wkładam do lodówki do stężenia. Krem cappuccino: żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam, a następnie zalewam 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie rozpuszczam. Śmietanę ubijam na sztywno, miksując dodaję po łyżce cukru oraz cappuccino i miksuję na gładką masę. Na końcu wlewam chłodną żelatynę i krótko miksuję. Krem wykładam na słodycze. Wierzch obsypuję startą czekoladą. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz