Powiem tak nie miałam żadnego pomysłu na prezent dla naszej córki z okazji urodzin, więc stwierdziłam, że może by tak zamiast prezentu zrobić jej jakieś ciasto.
Dowiedziałam się, że nie spodziewa się dużo gości, więc taki torcik bananowy wystarczy dla wszystkich po kawałeczku. A oto przepis na tort bananowy z herbatnikami Mafijne od Dr Gerarda
Składniki
1,5 litra śmietany kremówki 5 białek
3 dojrzałe banany 2 gorzkie czekolady
szklanka mąki szklanka cukru pudru
szklanka soku ananasowego pół szklanki nektaru bananowego
8 łyżeczek żelatyny 2 łyżki likieru kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia herbatniki Mafijne Dr Gerarda
do dekoracji plastry ananasa i draże Maltikeks Dr Gerarda
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodaj żółtka, likier i mąkę z proszkiem. Upiecz biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm, upieczony odstaw do wystudzenia. Kremówkę ubij z pudrem i wstaw do lodówki. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej wody. Banany zmiksuj z nektarem. Wymieszaj z 1/4 kremówki i zimną żelatyną. Miskę wyłóż folią spożywczą, przelej mus bananowy i wstaw do lodówki, żeby stężał.
Czekoladę roztop. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości wody i wystudź. Pół pozostałej kremówki połącz z czekoladą i żelatyną.
Biszkopt przekrój na pół. Spodni placek ułóż na paterze i zepnij obręczą tortownicy wyłożoną folią aluminiową.
Na środek placka wyłóż mus bananowy, na to herbatniki Mafijne Dr Gerarda i przyłóż je musem czekoladowym i za nim stężeje przyłóż go drugim plackiem.
Sok ananasowy podgrzej, rozpuść w nim resztę żelatyny. Wystudź i połącz z kremówką.
Tężejącą przełóż na placek, schładzaj co najmniej 4 godziny w lodówce. Udekoruj tort plastrami ananasa i drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Sok ananasowy podgrzej, rozpuść w nim resztę żelatyny. Wystudź i połącz z kremówką.
Tężejącą przełóż na placek, schładzaj co najmniej 4 godziny w lodówce. Udekoruj tort plastrami ananasa i drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz