wtorek, 19 kwietnia 2022

„Masło – ciasteczka maślane”

No, tak! Gdyby nie było masła, to zapewne nie byłoby ciasteczek maślanych. Tak na dobrą sprawę ciasteczka maślane, to nie wszystko, co powinniśmy wiedzieć na temat masła, bo jeśli chodzi o wyżej wymienione ciasteczka, to bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ ten intensywny maślany zapach, ta idealna kruchość i zniewalający smak czasami potrafią powalić na kolana. Co się tyczy prawdziwego masła, to osoby w podeszłym wieku powinny rozsądnie podchodzić do ilości spożywanego zwierzęcego produktu, jakim jest masło. Zaskakującym stwierdzeniem jest to, że małe dzieci co najmniej do trzech lat powinny spożywać tylko prawdziwe masło bez dodatku olejów roślinnych, ponieważ zawarty w nim cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są nieodzownym budulcem w rozwoju dziecka w przeciwieństwie do osób starszych. Masło, jak wiele innych produktów może być wskazaniem lub przeciwwskazaniem w różnych chorobach, które wymagają odpowiednich diet. Sięgając do mózgowych szufladek wypełnionych wspomnieniami, z których jedno szczególnie mi utkwiło w pamięci. Otóż w 80. latach na wsi mleka mieliśmy pod dostatkiem i babcia codziennie zbierała śmietanę do słoików potem zlewała do specjalnego przyrządu, w którym trzepało się ową śmietanę i w czynności tej powstawały dwa produkty tj. przepyszna maślanka i wyborne masełko smaczne i pachnące. Świeżo upieczony chlebek, jak również placek drożdżowy posmarowany własnoręcznie zrobionym masłem smakował nieziemsko. Dr Gerard w swoim szerokim Słodkim asortymencie produktów oferuje również ciastka maślane Listki kruche i nie tylko, bo właśnie dzisiaj proponuję ciastka Animals Butter i do kompletu dokładam herbatniki Mafijne, dla dzieci na zająca jak znalazł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz