niedziela, 24 kwietnia 2022

Zalety i właściowości masła.

 

Wielu z nas praktycznie codziennie spożywa masło do śniadania czy kolacji, robiąc sobie śniadanie do pracy. Lecz czy się zastanawialiście jakie ma masełko zalety i właściwości? Poniżej przedstawię wam co wynalazłem w sieci. Tylko pierw polecę sobie po kawkę i słodycze Dr Gerarda do kawy , tylko jakie wybrać draże czy herbatniki Mafijne?? A może ciastka Animals Butter? Ale wiecie co wszystkiego po trochu posmakuję. …..

Wracając do masła oto co warto o nim wiedzieć. Skład masła to w ok. 80-90 proc. tłuszcz mleczny. W tym produkcie występuje ok. 56 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też nie powinien być spożywane bez ograniczeń. Dostępne na rynku polskim masło składa się zazwyczaj z 82 proc.  Masło charakteryzuje się bardzo dużą kalorycznością, ponieważ 100 gramów produktu zawiera aż 740 kalorii. Mimo to zawiera sporo substancji odżywczych, a to za sprawą krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te odżywiają komórki nabłonka jelitowego i stanowią główne źródło energii. Oprócz tego działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. W 100 gramach masła znajduje się ok. 8 gramów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Czy masło może zawierać witaminy? Zdecydowanie tak! Produkt ten jest źródłem ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jako jeden z niewielu produktów może dostarczyć do organizmu witaminę D. Pamiętajcie, że czasem warto chwilę przystanąć i przeczytać co znajduję się na opakowaniu i poznać zawartość waszych ulubionych produktów. Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz