wtorek, 26 kwietnia 2022

Warzywne ciasto.

 

Czy wiecie o tym, że możemy wykorzystać warzywa w pieczonych przez nas ciastach. Niektórzy powiedzą, że jest to niedorzeczne , jak można mieszać warzywa z słodkimi ciastami. A można się okazuję i połączenie takich składników daje doskonałe połączenie smaków. Smak jest tak nie powtarzalny jak słodycze Dr Gerarda, czy to draże czy ciastka Animals Butter jak zjemy raz to zapamiętamy za bardzo długi czas. Poniżej przekazuje wam jedno z moich ulubionych warzywnych ciast:

Składniki:

  • dynia

  • 4 jajka

  • 2,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki roztopionego i ostudzonego masła

  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2/3 szklanki cukru

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • 3 łyżki rodzynek

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo masło oraz startą na tarce dynię (2 szklanki), cały czas mieszając. W osobnej misce mieszamy przesianą przesiewaczem mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz rodzynki. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy szpatułką, Masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i pyszne, super łączy się z herbatnikami Mafijnymi.

Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz