czwartek, 28 kwietnia 2022

Z owocami

 

       Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawkami, które pojawiły się w sporych ilościach, na spodzie z herbatnikami Mafijnymi Dr Gerarda. Pomimo, że Mafijne są z kremem śmietankowym to przekładamy jeszcze serkiem mascarpone. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające do kawy na nadchodzącą majówkę idealne przy spotkaniu z przyjaciółmi. Koleżanka pochwaliła mnie, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu. Deser tak bardzo smakuje wszystkim moim domownikom, że robię go na przemian raz z truskawkami, następnym razem z borówkami. 

Składniki

-400 g herbatników Mafijnych Dr Gerarda

-800 g truskawek

-1 i 1/4 szklanki dżemu truskawkowego 

-2/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego

-1 i 1/3 szklanki śmietanki 36%

-3 łyżki cukru pudru

-500 g serka mascarpone

-5 łyżek likieru pomarańczowego

1 galaretka truskawkowa

Blaszkę wykładamy folią spożywczą .

Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z dżemem . 

Truskawki kroimy na plastry.

Do serka mascarpone dodajemy likier i krótko miksujemy do połączenia składników.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 

Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem.

Dno blaszki wykładamy Mafijnymi i polewamy ją połową dżemu z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone i wyrównać. Na kremie kładziemy truskawki, na truskawki kładziemy Mafijne i polewamy je resztą dżemu z sokiem. 

Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Wstawić blaszkę do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i blaszkę znów wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

                                                   Przepyszne polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz