Jest to przepis na klasyczny sernik nowojorski, którego uprościłam. Przetestowałam wiele przepisów i ten jest najlepszy. Skutecznie zachęcona musiałam go upiec, a efekt wyszedł rewelacyjny. Ciasto jest wspaniałe. To moim zdaniem najlepszy sernik nowojorski jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. A że już "za chwilkę" nadejdzie moment spędzania czasu na świeżym powietrzu przy grillu i na różnego rodzaju piknikach to ten bajeczny sernik sprawdzi się wyśmienicie. Można go podawać w towarzystwie świeżych owoców, sosu owocowego lub czekolady, będzie wybornym deserem do kawy.
Spód
-herbatniki Mafijne Dr Gerarda
-90 g masła
Masa serowa
-1,4 kg serka kremowego typu Philadelphia
-250 g cukru
-64 g mąki pszennej
-5 jajek
-200 gęstej kwaśnej śmietany
Tortownicę owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie szczelnie w folię aluminiową. Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. Herbatniki Mafijne pokruszyć bardzo drobno. Masło roztopić i połączyć razem z herbatnikami, wyłożyć spód tortownicy dobrze ugniatając. Wstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników.
Zagotować dużą ilość wody.
Masę wylać na spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do większego , żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 30 minut. Podczas pieczenia przykrywam sernik folią aluminiową, aby pozostał biały. Po tym czasie sernik powinien być upieczony. Zostawiamy go 1 godzinę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągając i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie na noc wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz